Thesis:
KEROVUO Janne 2000FYTAASITUTKIMUS SUOMESSA
A novel phytace from bacillus
Matemaattis-luonnontieteellisessä
tiedekunnassa esitettiin 23.5.2000 tarkastettavaksi FM Janne
Kerovuon väitöskirja "A novel phytase from bacillus.
Characterization and production of the
enzyme".Tutkimus kuuluu biokemian
alaan. Vastaväittäjänä oli
professori Harry J. Gilbert (University of Newcastle Upon
Tyne) ja kustoksena professori Carl G. Gahmberg.
Tausta:
Maailman viljellystä alasta
yli 90 % käytetään palko-, vilja- sekä öljysiemenkasvien
viljelyyn. Eräs tärkeä ainesosa näissä kasveissa on fytiinihappo
(myo-inositoli-heksakisfosfaatti). Vilja- ja palkokasveissa
fytiinihappo toimii fosfaattivarastona ja voi sisältää yli 80 %
kokonaisfosfaatista. Fytiinihappo toimii myös myo-inositolin,
tärkeän kasvutekijän, varastona. Lisäksi fytiinihapon
hydrolyysituotteilla on monia fysiologisia vaikutuksia kasvisoluissa.
Kemiallisen rakenteensa takia
fytiinihappo on erittäin stabiili molekyyli. Se poikkeaa muista
organo-fosfaattimolekyyleistä suuren fosfaattipitoisuutensa takia.
Tästä johtuen fytiinihapolla on voimakas negatiivinen varaus
laajalla pH-alueella. Normaaleissa fysiologisissa olosuhteissa
fytiinihappo sitoo itseensä tärkeitä mineraaleja kuten kalsiumia,
magnesiumia, rautaa ja sinkkiä. Lisäksi fytiinihappo sitoutuu
aminohappoihin ja proteiineihin ja inhiboi ruuansulatusentsyymejä.
Tämän vuoksi fytiinihappo on haitallinen yhdiste kasviperäisissä
eläinten rehuissa ja siksi sen hydrolysointi on suotavaa.
Fosfataasit ovat entsyymejä,
jotka hydrolysoivat erinäisten organo-fosfaattimolekyylien
monofosfoesterisidoksia. Nämä entsyymit eivät kuitenkaan pysty
hydrolysoimaan fytiinihapon monofosfoesterisidoksia vaan tähän
tehtävään on kehittynyt erityinen entsyymiluokka – fytaasit.
Fytaasit hydrolysoivat fytiinihapon monofosfoesterisidoksia
muodostaen vähemmän fosforyloituja myo-inositolifosfaatteja
vapauttaen samalla epäorgaanista fosfaattia. Fytaaseja on tavattu
mikrobeista, kasveista sekä tietyistä eläinkudoksista. Useita
fytaaseja on kloonattu sekä karakterisoitu. Useat näistä
entsyymeistä ovat samankaltaisia ja näiden reaktiomekanismi on sama
kuin histidiini-hapan-fosfataaseilla. Tämän vuoksi näiden
entsyymien sanotaan muodostavan histidiini-hapan-fosfataasien fytaasi
-alaluokan.
Märehtijät hydrolysoivat
fytiinihappoa ruuansulatuskanavan mikrobiflooran erittämien
fytaasien avulla. Yksimahaiset eläimet kuten siat, siipikarja ja
kalat eivät sen sijaan pysty hydrolysoimaan fytiinihappoa, sillä
niiden ruuansulatuskanavassa ei juurikaan ole fytaaseja tuottavia
mikrobeja. Tämän vuoksi näiden eläinten rehuun usein lisätään
epäorgaanista fosfaattia turvaamaan riittävä fosfaatin saanto ja
nopea kasvukyky. Lisätty epäorgaaninen fosfaatti ei kuitenkaan
poista yllä mainittuja fytiinihapon haittavaikutuksia vaan ne
voitaisiin poistaa lisäämällä rehuun fytaasientsyymiä
epäorgaanisen fosfaatin sijaan. Tällöin fytiinihapon
entsymaattinen hydrolyysi eläimen ruuansulatuskanavassa vähentää
fytiinihapon haitallisia vaikutuksia sekä poistaa tai ainakin
vähentää lisättävän epäorgaanisen fosfaatin määrää
rehussa. Näin fytaasi on myös ympäristöystävällinen tuote, joka
vähentää ympäristöön aiheutuvaa fosfaattikuormaa. Tämän
vuoksi fytaasista on tullut tärkeä teollisuusentsyymi ja kiivaan
tutkimuksen kohde.
Myo-inositolifosfaatteja
tavataan myös eläinsoluissa, joissa ne toimivat muun muassa
signaalin välittäjinä. Näin ollen näitä yhdisteitä voidaan
käyttää metabolisissa tutkimuksissa, entsyymi-inhibiittoreina ja
sen vuoksi myös potentiaalisina lääkeaineina.
Myo-inositoli-fosfaattien kemiallinen synteesi on kuitenkin
erittäin vaikeaa. Siksi fytaasi, joka spesifisesti hydrolysoi
fytiinihappoa tietyiksi myo-inositolifosfaatteiksi, voisi olla
hyödyllinen näiden yhdisteiden teollisessa tuotannossa.
Tutkimuksessa löydettiin uusi
fytaasi. Tämä Bacillus -fytaasi poikkeaa huomattavasti
muista fytaaseista. Se ei kuulu histidiini-hapan-fosfataasien fytaasi
-alaluokkaan. Entsyymi saattaa olla potentiaalinen sekä
eläinrehusovelluksissa että erityisten myo-inositolifosfaattien
entsymaattisessa valmistuksessa. Tutkimuksessa esitetyt tulokset,
yhdessä hiljattain julkaistun Bacillus -fytaasin rakenteen
kanssa, viittaavat uudenlaiseen fytiinihapon hydrolyysitapaan.
Lisäksi tutkimuksessa kehitettiin tehokas menetelmä fytaasin
tuottamiseksi.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar