Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

måndag 21 november 2016

Hesari kuidun puolesta!

Hesarin artikkelista sitaatti 21.11. 2016 

"Suolistomikrobeja ei kannata pitää nälässä, totesivat yhdysvaltalaistutkijat.

Tiede
Kirsi Heikkinen
Juhani Niiranen / HS

Kuitua saa kokojyväviljasta, palkokasveista ja pähkinöistä.

Syö kuituja, kehottavat ravitsemussuositukset. Nyt perään voi lisätä: tai sinut syödään sisältäpäin.
Mikäli kiltit ja hyödylliset suolistomikrobimme eivät saa tarpeekseen ravintokuituja, ne alkavat natustaa paksusuolen pintaa suojeleva limaa. Suolen seinämä voi rapautua tästä syystä niin, että se tulehtuu helposti.
Mikrobiologi Eric Martens Michiganin yliopistosta kollegoineen selvitti kuitujen merkitystä hiirillä. Niihin istutettiin 14 bakteerilajia, jotka kasvavat ihmisen suolistossa.
Sitten ryhmä tutki, mitä jyrsijöiden suolistossa tapahtuu, kun niiden ravinnon kuitupitoisuus muuttuu. He altistivat hiiret myös bakteereille, jotka tekevät niiden suolistossa samaa kuin Escherichia coli -bakteeri ihmisissä eli aiheuttavat tulehdusta ja ripulia.
Kun hiiret söivät ruokaa, joka sisälsi noin 15 prosenttia kuituja, niiden suoliston limakerros pysyi ennallaan ja tulehdusta aiheuttavat taudinaiheuttajat aisoissa.
Sen sijaan kuiduton ruoka usutti suolistomikrobit liman kimppuun muutamassa päivässä.
Tutkijat lisäsivät kokeeksi ruokaan prebiootteja, joita käytetään monissa elintarvikkeissa. Ne johtivat hiirissa samanlaiseen liman katoamiseen kuin kuiduton ruoka.
Mikrobikirjo muuttui jopa päivittäin sen mukaan, mitä hiiret söivät. Jotkin bakteerilajit pärjäsivät paremmin vähäkuituisissa, toiset runsaskuituisissa oloissa.
Neljä kuiduitta kukoistavaa mikrobilajia olivat ainoita, jotka tuottavat suolen liman proteiineja hajottavia entsyymejä.
Mitä vähemmän kuituja hiiri söi, sitä ohuempi limaa tuottavien solujen kerros oli. Hento limapeite ei suojannut taudinaiheuttajilta.
”Vaikka tämä tutkimus tehtiin hiirillä, tulos vahvistaa sen, mitä ravitsemustieteilijät ovat toitottaneet vuosikymmeniä. Kannattaa syödä paljon luonnollisia kuituja. Ruokavalio vaikuttaa suoraan suolistomikrobeihin ja sairastumisalttiuteen”, Martens sanoo tiedotteessa.
Ravintokuituja on runsaasti täysjyväviljassa, palkokasveissa, pähkinöissä ja siemenissä.
Tutkimuksen julkaisi Cell."

KOMMENTTI NI: Tähän voi vielä lisätä : keliaakikon pitää syödä ne kuidut gluteenittomina, siis muita kuituja kuin kotimaisesta viljasta. keliaakikoille on onneksi tehty gluteenittomia kuituvalmisteita kuten FIBREX sokerijuurikaskuitu, PO-fiber, perunakuitu ja HUSK psylliumsiemenkuitu.
Näistä FIBREX on  mukava käyttää esim vohveli ja lättytaikinassa tai puuroissa lisänä.
PO-fiber ja HUSK on sopivia leivontaan.
21.11.2016

Inga kommentarer: