Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

måndag 30 mars 2009

Tuman PIPK, ja PI(4,5)P(2)synteesi

Tuman inositidien funktioista ja aineenvaihdunnasta.

  • Tyypin I PIPK- entsyymi ja sen tuotteen PI(4,5)P2 synteesi tumassa

Inositidien (PI fosfolipidit) signalointia plasmakalvossa on osoitettu tapahtuvan lukuisissa soluprosesseissa ja niihin kuuluu sytoskeletonin dynamiikka, rakkuloitten kuljetus ja geenitranskriptio.
Tutkimuksissa on myös havaittu, että tumalla (nucleus) on myös erilliset, selvästi erotettavat inositidi-tiensä ja näiden teiden kautta tapahtuu nukleaaristen prosessien säätelyä kuten mRNA kuljetus (export) ulos tumasta, solusyklin progressio, geenitranskriptio ja DNA repair. DNA materiaalin korjaantumiset .

Nämä samat tiedemiehet ovat osoittaneet aiemmin, että PIP2-synteesi ( tärkeä muoto:PI(4,5)P2) stimuloituu, kun solusykli progredioituu G1 faasista S faasiin, vaikkakaan ei ole tunnettu mekanistisia yksityiskohtia siitä seikasta, millä tavalla solusyklin progredioituminen sysäisee nukleaaristen inositidien säätelyä tai vice versa ( Tämä artikkeli on vuodelta 2002).

Tässä tutkimuksessaan tiedemiehet osoittavat, että pRB, joka säätelee solut progredioitumaan G1 faasista S-faasiin kautta on interaktiossa sekä koeputkessa että in vivo I- tyypin PIP-kinaasiin. Se taas on entsyymi, joka vastaa tuman PI(4,5)P(2) fosfolipidimolekyylien synteesistä,
(tumatyypin PIP2 on fosfatidyyli (4,5) inositoli difosfaatti elikkä PtdIns(4,5)P(2).

Lisäksi interaktio stimuloi 1-tyypin alfa-PIP-kinaasia koeputkitutkimuksissa.

Kun tutkijat käyttivät eräitä hiiren erytroleukemiasoluja (MEL), joissa oli lämpötilalle herkkä mutanttiantigeeni, he pystyivät osoittamaan in vivo –vähenemää tuman PI(4,5)P(2) pitoisuuksissa , mikä löytö oli johdonmukaista sen seikan kanssa, että mainittu antigeeni katkaisi interaktion pRB:n ja tyypin I kinaasin välillä.

Tämä tutkimus osoitti ensi kertaa, että on olemassa mahdollinen mekanismi, millä solun syklin progressoituminen voisi säädellä tuman (nukleuksen) inositidien pitoisuuksia - tai siis että asiat ovat assosioituneet toisiinsa.

LÄHDE:
Divecha N, Roefs M, Los A, Halstead J, Bannister A, D'Santos C. Type I PIP-kinases interact with and are regulated by the retinoblastoma susceptibility gene product-pRB. Curr Biol. 2002 Apr 2;12(7):582-7

Inga kommentarer: