Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

lördag 28 mars 2009

PIP4K kinaasi ja neuropotentio, exosytoosi

PI4K-entsyymi(KINAASI) ja NCS-1( neuronin kalsiumsensori) on neuropotentiaattori (NP)kompleksi.
tuottaen PI(4)P fosfolipidiä sekä Ca++, NA, Glu erityksiä .

LÄHDE: Zheng Q, Bobich JA et al.
Neuronal calcium sensor-1 facilitates neuronal exocytosis through phosphatidylinositol 4-kinase.
Department of Chemistry, Texas Christian University, Fort Worth, Texas, USA. J Neurochem. 2005 Feb;92(3):442-51.

Neuronissa on 4-kinaasia terminaalissa (PI-4K). Sen stimuloi sellainen reseptori, joka myös pystyy vaikuttamaan kalvokanaviin Sen nimi taas on hermon kalsiumin sensori-1(NCS-1).
Exogeeni, myristyloitunut NCS-1 stimuloi hermopäätteen tuottamaan PI(4)P-molekyyliä. Ilman myristylaatiota ei stimuloitumista tapahtunut. Kun PI(4)P kalvolipidiä alkoi muodostua, samalla hermoista vapautui kalsiumia (Ca++) , noradrenaliinia (NA) ja glutamaattia (Glu).
Sensorilla on proteiinirakenteessaan N-ja C-pääty.
N-terminaali oli tämän PIP synteesin kanssa tekemisissä. Jos N-terminaali estettiin vasta-aineella , estyi PI(4)P-synteesi, mutta tähän synteesiin ei vaikuttanut C-terminaalin estäminen vasta-aineella.
Jos molemmat päädyt estyivät vasta-aineella, seurasi vain noradrenaliinin pientä tai spontaania- eritystä, mutta Glu-vapautumiseen ei ollut vaikutusta. .
Tämä NCS1  PI4K neuropotentiaattorikompleksi (NP) voi olla essentielli linkki proteiinien ja lipidien aineenvaihdunnan välillä säätelemässä kalvotrafiikkia koordinoiden sen jonivirtoja ja hermopäätteen plastisuutta.

Inga kommentarer: