Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

onsdag 26 november 2008

IP3 ja Ado ja kaksi signaalisysteemiä

IP3 signaalisysteemi ja Ado signaalisysteem. Mitä yhteistä?


IP3 ja Ado systeemien keskinäiset suhteet - Sydän?

LÄHDE: StrøBaek D, Olesen SP, Christophersen P, Dissing S. P2-purinoceptor-mediated formation of inositol phosphates and intracellular Ca2+ transients in human coronary artery smooth muscle cells. Br J Pharmacol. 1996 Aug;118(7):1645-52.

(1) Solun ulkoisen ATP:n vaikutus sepelvaltimon sileään lihakseen välittyy useitten puriinireseptoreitten (P) kautta. Tässä tutkimuksessa katsottiin laajojen sepelvaltimoitten sileän lihaksen soluja.
Puriinireseptori-välitteisesti noussut solunsisäinen kalsiumpitoisuus (Ca++)ic mitattiin.
Määritettiin muodostuneet inositolifosfaattiyhdisteet (IPx).

(2) ATP:n vaikutus sepelvaltimon sileään lihakseen tutkittiin. Sitä vastasi annoksesta riippuva solun sisäisen kalsiumin pitoisuuden (Ca++)ic nousu.

(3) Tämä solun sisäinen kalsiumin nousu oli itsenäinen eikä riippunut solun ulkopuolisen kalsiumin läsnäolosta, mutta katosi, jos solun sisäiset kalsiumvarastot olivat tyhjät.

(4) Solun sisäinen kalsiumpitoisuus mitattiin spesifisten P2-puriinireseptorien agonistien vaikuttaman stimulaation jälkeen.
Näitä agonisteja olivat
alpha, beta-methyleneadenosine 5′-triphosphate (alpha,beta-MeATP),
2-methylthioadenosine 5′-triphosphate (2MeSATP) (P2Y agonisti)
ja uridine 5′-triphosphate (UTP). (P2U agonisti)
Ensiksimainittu oli ilman vaikutusta. Kaksi muuta vaikuttivat kalsiumin vapautumista solun sisäisistä varastoista. 2MeSATP oli vahvempi vaikuttaja kuin UTP.
UTP teholtaan taas oli ATP:n veroinen.
Mutta Ado, joka oli P1-reseptoriagonisti (the P1 purinoceptor agonist adenosine) ei indusoinut mitään muutosta solun sisäiseen kalsiumpitoisuuteen.

(5) Kun stimuloitiin submaksimaalisella UTP-pitoisuudella, pyyhkiytyi pois sen jälkeinen ATP:n indusoima solunsisäinen kalsiumin lisääntyminen Mutta, jos oli stimuloitu 2MeDATP:lläATP lisäsi solunsisäista kalsiumpitoisuutta.

(6) Fosfolipaasin estäjä (PKC-inhibiittori) pyyhkäisi pois puriinireseptorivälitteisen solun sisäisen kalsiumin nousun.
Mutta Gi proteiinin etukäteen inhiboiminen ( pertussis toksiini) ei vaikuttanut ATP:n. aiheuttamiin solunsisäisen kalsiumin nousuihin.

(7) Kun puriinireseptori aktivoitiin UTP:llä ja ATP:llä, siitä seurasi inositolifosfaattien muodostumista ja korkein IP3, Ins 1,3,4(P3)- piikki havaittiin 5- 20 sekunttia stimulaation jälkeen.

(8) Löydöistä voi päätellä, että viljellyissä koronaarisissa sileissä lihassoluissa esiintyy G-proteiiniin liittyneitä puriinireseptoreita (P2) , jotka stimulaatiosta aktivoivat PLC- entsyymin indusoiman IP3- tuotannon, Ins 1,4,5(P3), mikä aiheuttaa solu sisäistä kalsiumin vapautumista sisävarastoista käsin.

Yllämainituilla agonistitutkimuksilla voidaan edelleen selvittää, että näissä koronaarisissa sileissä lihassoluissa on sekä P2Y että P2U puriinireseptoria

These findings show, that cultured HCASMC express G protein-coupled purinoceptors, which upon stimulation activate PLC to induce enhanced Ins1,4,5(P3) production causing release of Ca2+ from internal stores.
Muistiin 31/10/2007 Päivitys 26/11/2008 00:41:12

Inga kommentarer: