Kanadalaisen tutkijan Spiller A. Gene Kirjasta FYTIINIÄ koskeva osa.
Fytiini (PA, Phytic Acid) ja syöpä
1. Anticancerogeeninen aine?
FYTIINI sitoo tärkkelystä, proteiineja, entsyymeitä ja mineraaleja kuten pro-oksidanttista rautaa. Se osallistuu solun inositolifosfaattialtaaseen ja signaalitransduktioon, solusignalointikaskadiin ja geeniekspressioon. FYTIINI omaa merkitystä syöpäriskin vähentäjänä korkeakuituisessa dieetissä ollessaan. Lisätutkimuksia tarvitaan endogeenin ( kasvimatriksissa olevan FYTIINI ja exogeenisen , juomaveteen tai dieettiin puhtaana lisätyn FYTIINI, osuuksien selvittelyssä
2. Fytiinin mahdollisia toimintoja
FYTIINI on syövältä suojaava eri kudoksissa.
3. Fytiini interaktiossa proteiiniin ja tärkkelykseen - entsyymi-inhibitiota ja vaikutus absorptioon.
FYTIINI voi sitoutua tärkeisiin proteiineihin ja entsyymeihin solun sisällä ja muuttaa sen kasvuluonnetta. In vitro se estää seriini-treoniini proteiinifosfataaseja kuten useita solun sisäisiä -proteiineja. Vaikutus voi olla eri in vivo. Ruoansulatuskanavassa FYTIINI sitoo dietäärisiä proteiineja ja ruoansulatusentsyymejä kuten trypsiiniä estäen proteiinien sulatusta ja absorptiota. Se voi myös vähentää tärkkelyksen sulamista ja absorptiota liittymällä vetysilloilla tärkkelykseen, epäsuorasti sitoutumalla proteiineihin, joihin tärkkelys liittyy tai sitomalla amylaasia tai entsyymien kofaktoreita kuten Ca++.
Negatiivista korrelaatiota on havaittu FYTIININ saantitasolla vilja- ja palkolähteistä ja glykeemisellä indeksillä (GI), mikä johtunee tärkkelyksen alentuneesta absorptiosta fytiinivaikutuksesta.
FYTIININ poisto ruoasta lisää ravinnon absorptiota ja glykemisyyttä.
FYTIININ vaikutuksesta tulee colon-alueelle enemmän BULK-ainetta ja fermentoituu enemmän niitä edullisia SCFA (lyhyitä rasvahappoja) ja pH laskee. Näillä tekijöillä on colonia suojaava vaikutus. SCFA voihapon (C4:0) on havaittu useissa tutkimuksissa hidastavan kolorektaalin syövän solujen kasvuvauhtia vähentämällä DNA-synteesiä niissä, indusoimalla apoptoosia syöpäsoluissa ja suppressoimalla tuumorikasvua.
Jokainen hiilihydraatti, joka välttää imeytymisen ohuen suolen alueella, vähentää glukoosin imeytymistä ja samalla insuliinineritysvastetta. Vähempi insuliinieritys alentaa tuumorin kasvuvauhtia (colon carsinogeneesin insuliinihypoteesi).
Proteiini-tärkkelys-FYTIINI-interaktio riippuu fytiinihapon (PA) kyvyistä reagoida muidenkin dieettikomponenttien kanssa.
FYTIINI kelaa Ca++ joneja. Kalsiumia taas tarvitaan tärkkelyksen sulavuuteen ja imeytymiseen. Tällöin FYTIINI ei voi vaikuttaa inhibitorisesti tärkkelykseen. Tämän takia sanotaan, että exogeenisesti lisätyn FYTIININ vaikutus voi olla eri kuin matriksissa olevan eri komponentteja jo valmiiksi sitoneen endogeenisen fytiinihapon vaikutus.
4. Interaktio mineraaleihin ja antioksidatiivinen vaikutus
Ihmiset, jotka käyttävät vain vähän kuitua, kehittävät runsaammin vaarallisia vapaita hydroksyyliradikaaleja (OH.). FYTIINI kelaa Fe++/+++, Ca++, Zn++, Cd++, Mg++ muun muassa. Sinkkilisä on hyödyksi colonin epiteelille. DNA-synteesi vaatii sinkkia. Sinkin kelaus voi olla yksi keino, miten FYTIINI suppressoi syöpää. Raudan katalyysi kolonissa aiheuttaa vapaita radikaaleja. Jos FYTIINI kelaa rautaa, niin tämä vaikutus olisi vähempi, FYTIINI ei salli raudan olla liukenevassa muodossa ja tekee sen täysin saavuttamattomaksi biologisesti. PA myös katalysoi Ferroraudan (Fe++) muuttumista ferriraudaksi (Fe+++), jolloin se sitoutuu siihen tehokkaammin. FYTIINI estää myös täysin raudan katalysoiman lipidiperoksidaation ja ROS-tuoton in vitro. ( EDTA on vahvempi kelaattori kuitenkin).Vielä ei samaa ole vahvistettu in vivo.
5. Osallistuminen inositolifosfaattialtaaseen (IP(x))
FYTIINI on nopeasti (jollain tavalla) imeytynyt ja muuttuu soluissa lyhemmiksi inositolifosfaateiksi. Jos se pääsee soluun se voi konvertoitua muiksi polyfosfaateiksi IP-IP(5).
Jos FYTIINIÄ IP6 asetetaan erytroleukemiasolujen joukkoon, näissä havaitaaan 41% nousu IP3 molekyylissä ja 26% lasku IP2 molekyylissä, joten tapahtuu absorptiota ja konversiota samalla. Koeputkessa on osoitettu FYTIININ absorboituvan ja muuttuvan IP3-molekyyliksi.
Myo-inositolin (mI) läsnäollessa coloncarsinomaa estävä vaikutus potentoituu. Sama on havaittu metastaasien ja rintasyövän yhteydessä. FYTIINI + INOSITOLI yhdessä oli selvästi tehokkaampi kuin FYTIINI yksin tai INOSITOLI yksin. FYTIINISTÄ tuleva inositoli osallistuu solun inositolifosfaattialtaaseen, osallistuu pienien IP-fosfaattien tuottoon ja moduloi signaalin transduktiomekanismia.
Myoinositoli (mI) suojaa rintasyövältä ja keuhkosyövältä. Koska FYTIINI näyttää muuttuvan soluissa pienemmiksi polyfosfaateiksi (IPx), on mahdollista että syöpää vastustava vaikutus tulee näistä pienemmistä fosfaateista tai itse myoinositolista (mI) käsin. Inositolifosfaattien (Ipx) täydet funktiot, sekundaarilähettitehtävät ja solunsisäinen tärkeys vaatii vielä edelleen selvittelyjä. Täten niin monien solunsisäisten tehtävien takia on kuviteltavissa olevaa, että fytiinillä tapahtuva dietäärinen inositolifosfaattien modulaatio voi omata toistaiseksi ratkaisemattoman osuuden colon carsinooman preventiossa tai inhibitiossa.
6. Muita mekanismeja
FYTIINI voi vähentää colonin solujen proliferaatiota. Tämä on osoitettu monin tutkimuksin. FYTIINI ilmeisesti vaikuttaa tuumorin kasvuun muuttamalla solun jakaantumisen tahtia. FYTIINI voi myös lisätä colonin solujen apoptoosia ja solujen differentioitumisen astetta.(Tämä on osoitettu tutkimuksella, joissa on kolme osatekijää:
(a) vehnäleseillä, joissa FYTIINI jo endogeenisti on 25 %,
(b) exogeenisellä 1 %:lla FYTIINILLÄ: muuten defytinoidusta dieetistä ja
(c) matalakuituisesta dieetistä). Sekä endogeeni että exogeeni FYTIINI ja vehnäkuitu vaikuttivat apoptoosia ja differentioitumista. Nämä ovat syöpäriskin protektiivisia varhaisia merkkiaineita samalla.
FYTIINI voi osallistua myös tuumorikasvuun vaikuttamalla PI-3K entsyymiin. Se entsyymi säätyy yleensä tuumoreissa suuripitoisemmaksi.
FYTIINI vaikuttaa estävän epidermaalisen kasvutekijän (EGF) indusoimaa solutransformaatiota estämällä PI-3K entsyymiä (fosfatidylinositoli-3-kinaasia). PI-3K entsyymi fosforyloi ja hydrolysoi lipidejä, jotka osallistuvat signaalinvälitykseen.
( Huom. 3 –kinaasi sinänsä ei ole mikään suora tie tehdä tavallisinta signaalinvälittäjää IP3, joka on I(1.4.5.)P3, kalsiumkanaviin vaikuttava !).
Tässä on hyödyksi tietää eri fosfatidylinositolien (PI-joukon) molekyylien samoin kuin inositolifosfaattien (IPx-joukon) sarja ja niitten keskeinen aineenvaihdunnallinen kartta, erilaiset kinaasit (PI-Ks) ja erilaiset fosfataasit, jotka asiaan liittyvät. lb)
FYTIININ syöttö vahvisti NK-solujen (NK= luonnollisia tappajasoluja, puolustussoluja) toimintaa karsinogeenille altistetussa koe-eläimessä. FYTIINI voi täten vaikuttaa immuunijärjestelmän kautta niitä edullisia vaikutuksiaan.
FYTIINI voi moduloida soluvastetta reseptoritasossa, Esim. FYTIINI kilpailee sitoutumisesta IGF-II reseptoriin, jota on ylisäätyneenä joissain tuumoreissa ja solulinjoissa. Jos IGF-II on ylisäätynyt, on riskia kolorektaalista tuumorista. Se merkitsee karsinogeneesin myöhäisvaiheissa, joten inhibitiolla fytiinin kautta on positiivista merkitystä.
FYTIINI voi sitoutua myös baasiseen bFGF reseptoriin (Fibroblast growth factor R), blokeeraten sen sitoutumisdomaanin ja katkaisten täten sen signalointitien.. FGF on pro-angiogeeninen.
7. Yhteenvetona
Tarvitaan lisätutkimuksia , jotta voidaan erottaa puhtaan FYTIININ (veteen tai ruokaan lisätyn) ja ravintoaineeseen asettuneen FYTIININ osuudet sen edullisissa syöpäriskiä vähentävissä terveysvaikutuksissa,
(FYTIINI määriä joita on eri tutkimuksissa puhtaana käytetty:
Alle 1 % , 1-alle 2%, 2%, yli 2% juomavedessä tai dieetissä;
15 millimoolinen ; 40 mg painokiloa kohti)”
Päivitystä fytiinin monista vaikutuksista 2006-12-06 12:06
måndag 10 november 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar