Kanadalaiset ovat tehneet semiempiirisen kokeen, jossa on tapahtunut aivan uusi fosfaatin siirtoprosessi, mikä tosiaan panee ajattelemaan. Siirto tapahtui non-entsymaattisesti seriinissä olevaan-OH-ryhmään.
Seriinihän on sellainen surullisenkuuluisa aminohappo, jolla on paljon funktioita- mistä eri tautien alalta tiedetään eniten- ja joka toimii eräissä yhdisteissä solun vanhenemisen merkkinä. Kun PS-fosfatidyyliseriini ”menee ympäri” eli jättää normaaliasemansa solukalvon sisemällä domeenilla ja kellahtaa pintadomeeniin, solu antaa sillä vanhenemismerkin ja solu voidaan poimia pois solujoukosta ja tuhota.
Siis seriinin OH ryhmään voi liittyä tällainen rikastettu fosfaatti"itsestään", ilman entsyymiä. Toisaalta rikastettua IPP fosfaattia ei ole, ellei solulla ole jonkin verran ainakin ATP:ta ja hyvää energiaa, joten asia voi olla fysiologinen, tosin ei tiedossa aiemmin.
LÄHDE:
Hand CE, Honek JF.
Phosphate transfer from inositol pyrophosphates InsP5PP and InsP4(PP)2: a semi-empirical investigation. Bioorg Med Chem Lett. 2007 Jan 1;17(1):183-8. Epub 2006 Oct 10.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17045478
Inositolipyrofosfaateista(IPP) siirtyy ilman entsyymiä fosfaattiryhmä seriinitähteeseen jossain proteiinissa. Tutkijat ottivat selvää, mitä tämä vaikutti IPP rakenteeseen ja yleisvaraukseen fosfaatin siirtäjän termodynamiikassa .
Kommentti: Itse asiassa on tämäkin pidettävä mielessä. Olen ainakin itse sitä mieltä, että inositolifosfaattiverkosto antaa kaikenlaista aggrekaatia helposti, jos asiat menevät hienoilta raiteiltaan pois, mutta seriinin osuus näissä solun sisäpuolen alkutapahtumissa on ehkä jonkinlaista kaksiteräistä miekkaa ja mahdollista myös aggrekaatin uusankkuria luovaksi alkumomentiksi. Toisaalta PS liike solupintaan ei ole alkumomentti vaan seuraamus solun vanhenemisesta. Pitäisikö IPP molekylit esim PS- molekyyliä "nuorena" jostain seriini-tähteestä käsin. En tiedä.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar