Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 13 november 2008

D-Myo-inositoli-hexa-cis fosfaatti. AMPA regulaattori


D-Myo-inositoli-hexa-cis fosfaatti. AMPA regulaattori
Mitä vaikutuksia fytiinillä on aivoissa?

Kanadalaiset tutkijat selvittivät soluissa kaikkein runsaimpana tavattavaa inositolifosfaattia MYO-INOSITOLI-- hexa-cis-fosfaattia, (D-myo-Ins-1,2,3,4,5,6-P6). Tälle molekyylille on arveltu roolia kalvorakkulaliikenteessä ja reseptorien asettumisissa eri aitioihinsa.Tässä tutkijat olivat erittäin kiinnostuneita aivotoiminnassa tärkeistä reseptoreista AMPA ja NMDA. Nehän kuuluvat muistireseptorieihin ja osallistuvat kognitiiviseen ajatteluun ja oppimiseen.


AMPA tarkoittaa lyhennystä alpha-amino-3-hydroxy-5-methylisoxazole-4-propionate.

NMDA tarkoittaa N-methyl-D-aspartate.

Ihmiselle on hyvin tärkeä, että nämä harmaan aivokuoren reseptorit toimivat hyvässä koordinaatiossa ja ovat myrkyttömiä. Tutkijat halusivat tietää, miten paljon nämä tärkeät reseptorit tarvitsevat fytiiniä.


Tutkijat havaitsivat, että AMPA-reseptorit pystyivät sitomaan IP6 molekyyliä, fytiiniä 35 C asteessa. useissa aivoalueissa. Varsinkin hippokampi ja pikkuaivot ( cerebellum) sitoivat fytiiniä AMPA-reseptoriin eniten.

Kun tutkittiin kyllästämiskinetiikalla osoittautui, että fytiini(IP6) aiheutti AMPA-sitoutumisen lisääntymistä siten, että AMPA-reseptorien sitoutumispaikkojen maksimaalinen määrä tuli täten rekrytoitua.

Lisäksi tutkijat (mitokondriaalista ja synaptisista aineksista päätellena) huomasivat, että on ero IP6 vaikutuksella ja muitten inositolipolyfosfaattien vaikutuksella( Ins5P, InsP3).


Vain IP6 lisäsi AMPA-reseptorin GluR1 ja GluR2 alayksikkojä.


IP6 indusoima modulaatio AMPA-reseptorien sitoutumiseen estyi huoneen lämpötilassa. Jos oli tehty hepariinilla esikäsittely, sekin esti vaikutukset AMPA-reseptorisitoutumiseen ja GluR alayksikköihin. Tällaiset fytiinivaikutukset näyttävät olevan AMPA-reseptorille spesifisiä, koska mikään NMDA reseptorin glutamaatin sitoutuminen tai sen alayksikköjen NR1 eikä NR2 fraktiot eivät mitenkään vaikuttuneet,

Siis summana tehtiin johtopäätös, että InsP6 spesifisesti säätelee AMPA-reseptorien jakautumista ja mahdollisesti tämä prosessi riippuu clathriinista.

LÄHDE: Valastro B, Girard M, Gagne J, Martin F, Parent AT, Baudry M, Massicotte G.
Inositol hexakisphosphate-mediated regulation of glutamate receptors in rat brain sections.

Inga kommentarer: