Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 13 november 2008

Lipositolit ja dopamiini

LÄHDE J Neurochem. 1991 Jan;56(1):136-40.von Eyler G et A. Dopamine D2 receptors attenuate PI-4,5-P2 in synaptosomal membranes from rat neostriatum. KI, Sth.

Jo 1991 on havaittu, että myös dopamiinierginen hermojärjestelmä kytkeytyy inositolifosfatidien biomolekyyleihin. Tutkijat käyttivät 32-P merkattua ATP:tä ja sillä rikastettuja molekyylejä PI-4P, PI-4,5P2 ja PA( fosfatidihappo) ja analysoivat näitä synaptisesta kalvosta neostriatum-kudoksesta. Sitten todettiin että dopamiini ( hermonvälittäjäaine) vähensi PI-4,5P2 pitoisuutta, mutta ei vaikuttanut PI-4P tai PA- molekyyleihin. Maksimaalinen vähenemä oli inkubaation alusta 30 min päästä. Dopamiinin aiheuttama PIP2 vähenemä oli blokeerattavissa D2-selektiivisellä antagonistilla (raclopride, mutta ei D1-selektiivisellä antagonistilla. Näistä löydöistä päätellen esiintyy synapsikalvon sisäinen Dopamiini D2-reseptorien kytkentä PI- turnover tapahtumaan ja samalla tämä voi selvittää joitain D2-reseptorin stimuloitumiseen liittyviä ilmiöitä.
Kommentti. Mitä on PI turn over?
Solun sisällä oleva myo-inositoli rakentuu fosfatidihapon (PA) ja energia-aineiden(CTP ym) ja entsyymien avulla fosfatidyyli-inositoliksi (PI). Sitä voidaan sanoa myös inositolifosfatidiksi tai fosfoinositidiksi tai fosfoinositoliksi.

Tämä edelleen entsymaattisesti rakentuu PIP -muotoon eri entsyymeillä, tässä mainittiin PI-4P.

Tämä edelleen rakentuu PIP2- muotoon ja tässä mainittiin tärkeä PI-4,5P2 muoto.
Joskus eräs PIP2 muoto rakentuu edelleen PIP3 muotoon, mutta siitä yleensä pilkkoutuu taaksepäin PIP- muotoon ja rikastuu uudestaan siihen PIP2-muotoon, josta voi pilkkoutua IP3, signaalivälittäjäaine. ( Entsyymi, joka asettaa fosfatiin 3C asemaan säätelee , tuleeko PIP3 vai ( ilman C3 aseman fosfaattia oleva tärkeä ) PIP2 muoto suoraan

Kun ylläolevassa tutkimuksessa sanottiin, että dopamiinivaikutuksesta PIP2 väheni, se tarkoitti, että sitä pilkkoutui IP3 muotoa( signaalivälittäjää) ja DAG-molekyylikiä samalla.

DAG voi edelleen rikastua takaisin PI muotoon.

Mutta se voi myös pilkkoutua glyseroliksi, rasvahapoiksi ( esim. arakidonihapoksi).
Nämä aineenvaihdunnalliset tiet. joita fosfoinositidi-järjestelmä käyttää, on keino niukoissa aineenvaihdunnallisissa olosuhteissa kehitellä melkoista energiaa ja kalsiumpitoisuuksia. Neuroni ei ole mikään hyvä aineenvaihdunnaltaan, mutta tämä PI järjestelmä on sofistinen, kun se on hyvässä kunnossa. Sitä käytetään aina kompromittoiduissa kudoksissa, kuten haiman harmaat saarekkeet ja harmaat aivosolut.

Inositolijärjestelmä myös sensitiivisesti tuntee kehon sokeritasapainon ja inositolit kilpailevat glukoosin kanssa soluun pääsystä. Tämä viittaisi siihen, että se toimii vaihtoehtoisenergialähteenä tarvittaessa joissain tilanteissa. Kun sokeri tuottaa ATP:tä, inositoli varmistaa sarjan pyrofosfaatteja (IPPs).







Inga kommentarer: