Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

onsdag 12 november 2008

Chiro-inositoli, D-Chiro-inositoli, DCI

CHIRO-INOSITOLI
Ominaisuuksia
KUVA
Soluaineenvaihdunnassa epimeraasituote myo-inositolista
Epimeraasi voi olla kriittinen
Oireyhtymä PCOS
Elintarvike TATTARI
TATTARI, Buckwheat ( engl.)

Chiroinositolin ominaisuuksia
Inositolin yleiskaava C6H12O6
IUPAC nimitys
cis-1,2,4-trans-3,5,6-Cyclohexanehexol
Muita nimiä :
DCI
1,2,4/3,5,6-Hexahydroxycyclohexane
Molekyylipaino: 180.16 g/mol
Sulamispiste: 230 °C

KUVA
http://www.steve.gb.com/images/molecules/sugars/D-chiro-inositol.png

Soluaineenvaihdunnassa epimeraasituote myo-inositolista
D-chiro-inositolilla on yleinen lyhennys DCI. Chiro-inositolilla arvellaan olevan jotain olennaisen tärkeää biologista merkitysta ihmisessä. Sen tiedetään ainakin olevan tärkeä insuliinin signaalitransduktiossa sekundäärisenä lähettinä. DCI muotoa ei ole mitenkään runsaasti valmiina useimmissakaan ruoissa, vaikka sitä voi löytyä esim tattarissa( buckwheat) ja tattari farinettassa, mitä se sitten liekin, ja joissain muissa ruoissa. Arvellaan että korkeammissa nisäkkäissä keho muodostaa myo-inositolista käsin epimeraasilla chiro-inositolia. Sitä on myös markkinoilla saatavassa muodossa ravintolisänä. Mutta mina arvelen, että fysiologinen normaliteetti vaatii epimeraasin toimimista ja chiro-inositolin tervettä muodostumsita, ja jos niin ei tapahdu, insuliininsäätely lähtee valumaan sivuteille. Olen tästä lukenut jossain ja koetan löytää senkin lähteen.
http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=46839

Epimeraasin normaali toiminta voi olla kriittinen insuliiniherkkyydelle
Entsyymi myo-inositoli-chiro-inositoli epimeraasi on alentuntut insuliiniresistenssissä ja tyypin 2diabeteksessa joten CDI määrät laskevat siinä.

http://cat.inist.fr/?aModele=afficheN&cpsidt=13699649
Tässä voisi ajatella, että epimeraasimutaatio tai muu alassäätymä voitaisiin ohittaa antamalla valmisia CDI-muotoa, kun löydetään se sopiva isomeeri, joka säilyy kohdesolun sisätiloihin asti vaikuttavassa muodossa.

Oireyhtymä PCOS
Wikipedialähteessä mainitsee myös taudin PCOS suhteen (polycystinen ovariaalioireyhtymä) etuja DCI- mudosta ja sanotaan, että DCI on osoittanut jotain edullista vaikutusta kaksoissokkokokeissa ja vaikutukset näkyivät seuraavissa seikoissa: vapaa ja totaalitestosteroni laskivat, veren paine laski, insuliiniherkkyys nousi ja vaste glukoosille parani sekä ovulaatiofrekvenssi lisääntyi. Siis taudin kontrolli olisi parempi siinäkin monivivahteisessa oireyhtymässä tästä inositolin isomeerimuodosta.

Elintarvike TATTARI
Tässä täytyy ilmeisesti deklareerata tattari (buckwheat), mutta siinä on paljon hyviä tekjöitä, joten sen hyötyvaikutus ei ole ainoastaan D-chiro-inositolin (DCI) vaikutus, vaikka tätä isomeeria näyttää olevan tässä elintarvikkeessa merkittävä määrä.
Buckwheta farinetta : 1,4% D- chiro-inositolia.
Otan sitaatin tässä vaiheesa vain englantilaisen vinkin ja suomennan myöhemmin, sillä olen nyt menemässä läpi eri isomeerien merkitystä hahmottavalla katsauksella
TATTARI, Buckwheat ( engl).
http://www.minndak.com/Nutraceuticals.htm
12.11.2008 12:15

Inga kommentarer: