Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 2 april 2009

Tuma syntetisoi itse IP3 DAG tietä ?

Tuman kalsiumin signalointi .

Tässä tutkija olettaa ja osoittaa (2008) , että tuma syntetisoi IP3-molekyyliä itse DAG- tietä.

LÄHDE: Klein C, Malviya AN. Mechanism of nuclear calcium signaling by inositol 1,4,5-trisphosphate produced in the nucleus, nuclear located protein kinase C and cyclic AMP-dependent protein kinase. Front Biosci. 2008 Jan 1;13:1206-26.

Tuman fosfolipaasi C-gamma-1 voi fosforyloitua tuman kalvossa sijaitsevan EGF-reseptorin kautta EGF signaalilla( Epidermaali kasvutekijä ja sen signaalitie).

Ed. artikkelissa mainittu kDa 120 proteiinifraktio on 150 kDa kokoisesta natiivista tumaentsyymistä proteolyyttisesti pilkkoutunut osa.

120 kDa proteiini (joka on tyrosiiniinsa fosforyloitunut), vuorovaikuttaa aktivoituneeseen reseptoriin EGFR , sitoo fosfatidyyli-3-OH-kinaasin kiihdyttäjää ja aktivoi tuman fosfatidyyli-3-OH-kinaasin ja täten pystyy generoimaan tuma alueella diasyyliglyserolia (DAG) vasteena tuman saamalle EGF-signaalille (in vivo).

Näin on keksitty mekanismi, jolla tuma voi tuottaa IP3-molekyyliä.

Mikä on IP3 tehtävä tuman sisällä?

(Calsiumia siirretään kaksivaiheisesti sytoplasamssta nukleoplasmaan)
(1)
Kun tuma täten on generoinut inositoli -1,4,5-trifosfaattia (IP3) , se käy interaktioon sisemmässä tumakalvossa sijaitsevaan IP3R-kohdan kanssa ja sekvestroi, ammentaa itseensä päin kalsiumia nukleoplasmaan tumakalvojen välitilasta.

Nukleaarinen Ins(1,4,5,)P3R fosforyloituu nukleaarisen proteiinikinaasi C.n avulla (nPKC) , joka kiihdyttää reseptori-ligandi-interaktiota, siis kiihdyttää IP3 molekyylin liittymistä tähän reseptoriin IP3R, jolloin kalsiumia alkaa vapautua( kommenttini: säädellysti ja ulkoisista kalsiumpitoisuuksista suojellusti ) tuman sisäpuolelle, nukleoplasmaan.

Entä IP4 osuus?
(2)
Tuman kalsiumin ATPaasi ja IP4R taas sijaitsevat tuman ulkokalvossa ja ne taas kiihdyttävät kalsiumin kuljettamista tuman kalvojen väliseen tilaan joko ATP:sta tai IP4:stä riippuvalla tavalla ja riippuen ulkopuolisista vapaista kalsiumin pitoisuuksista.

Nukleaarista kalsiumATPaasia fosforyloi cAMP.stä riippuva proteiinikinaasi(PK), millä on kalsiuminpumppausta kiihdyttävä aktiivisuus.

(Asiasta saadaan laajempaa hahmotusta, kun tyrosiinifosforylaatiot (TK entsyymeillä) täydentävät tuman kalsiumin säätelyn avainyksikköjen seriinifosforylaatioita.

On osoitusta siitä , että proteolyysi vaikuttaa vahvasti erityisesti tuman kalsiumin homeostaasiin ja yleensäkin signaalitransduktioon).


Kommenttini:

(Pitää muistaa että inositolitumaa ei ilmeisesti synny kehossa, vaan se on ravintoperäinen resursssi tumalle. Miten tuma voisi esim ottaa IP6 ja siitä käsin tehdä Ip3, ilman synteesin suurta tarvetta, sehän olisi myös otettava huomioon. Siinä tapauksessa pitäisi olla IP6 tumaan kuljetusjärjetelmä.)

Inga kommentarer: