DNA protektiivisia molekyylejä
American Association for Cancer Research (AACR)
Antioksidanteista voisi olla monipuolista suojaa radioaktiivisuutta vastaan.
(LÄHDE: Antioxidants could provide all-purpose radiation protection
Findings from the AACR Centennial Conference on Translational Cancer Medicine: From Technology to Treatment Singapore, Nov. 4-8, 2007)
Kahdella tavallisella dietäärillä molekyylillä on havaittu olevan DNA- suojavaikutusta säteilyn vahingollista vaikutusta vastaan. Marylandin Yliopiston tutkijat raportoivat näistä kahdesta molekyylistä inositolista ja inositoli-hexa-cis-fosfaatista(IP6), että ne vaikuttavat suojaavan ihmisperäisiä ihosoluja ja ihosyövälle alttiita hiiriä UVB-säteilyaltistuksessa. Tätä vaurioittavaa UV-säteilyä on auringonvalon joukossa. Yllämainitusta syöpätutkijoitten konferenssista tuli tämä tieto. Tutkijoitten mukaan inositoli ja IP6 vähentävät sädehoitoterapian sivuvaikutusten haitallisuusastetta suojaten terveitä soluja ja samalla lisäten hoidon tehoa syöpäsoluja vastaan. Molemmat molekyylit ovat potentteja antioksidantteja, sanovat marylandilaiset tutkijat ja ne pystyvät estämään reaktiivisten molekyylien aiheuttamia DNA-vaurioita ja solun muuttumista syöpäsoluksi.
Kumpikin näistä potentista antioksidantista on osoittautunut laajakirjoiseksi antituumorivaikutuksiltaan ja nyt tutkijaryhmän tutkimukset vahvistavat sen asteen, millä nämä molekyylit suojaavat jonisoivan säteilyn aiheuttamilta vaurioilta, kertoo professori Shamsuddin Marylandin Yliopistosta. Säteilytyksen aiheuttama vaurio on säteilyvaurio riippumatta siitä, mistä säteilylähteestä on kyse, joten IP6 saattaa omata protektiivisuutta minkä kaltaisissa säteilyvaurioissa tahansa , oli se terapian aiheuttamaa altistusta ( radiation exposure) , aurinkoperäistä (solar radiation), kosmista (cosmic radiation) tai ydinvoimaperäistä ( nuclear sources).
Vaikka inositoli ja IP6 ovat luonteeltaan B-vitamiinien kaltaisia (vesiliukoisia), niitä ei ole pidetty kuitenkaan essentielleinä dietäärisinä ravintoaineina. ( Kommentti: Niitä on ihmiskunnan yksinkertaisimmassa perusruoassa. Olla ihminen= saada fytiiniä). Kuitenkin 1980-luvulla tutkijat havaitsivat , että näitä molekyylejä esiintyy runsaasti siementen ja jyvien kuorissa ( täysjyvissä) ja ne ovat definitiivisesti suojaavia tekijöitä paksunsuolen (colorektaalista) syöpää vastaan. Raporteista inspiroituneina aloittivat tiedemiehet kliiniset kokeet vuonna 2001 Kroatiassa. Tulokset viittaavat siihen, että IP6 lisää radioterapian tehoa ja vähentää sen sivuvaikutuksia. Samshuddin et al. alkoivat määritellä näiden molekyylien protektiivisuuden astetta. IP-6 tutkimusrahasto (IP-6 Research, Inc), jonka Shamsuddin muodosti, tuki niitä tutkimuksia, joissa määriteltiin , miten ihmisen ihon solut vastaavat UVB-säteilylle erilaisissa IP6 –annostuksissa.
Normaalisti sellaiset solut, jotka ovat säteilystä pysyvästi vaurioituneet käyvät läpi geneettisesti ohjelmoidun prosessin, jossa solu säätyy tuhoutumaan. Tätä sanotaan apoptoosiksi. Shamsuddin (AACR) raportoi, että UVB-säteilytetyt ihmiskeratinosyytit, joissa oli IP6 –käsittely, tapasivat säilyä elossa. Ilman IP6-käsittelyä olleet solut tapasivat mieluiten alkaa apoptoosin, mikä viittasi siihen, että niiden DNA oli vaurioitunut säteilystä korjautumattomalla tavalla ja fataalisti. Shamsuddinin mukaan käsitellyt solut tekivät solusyklin pidentyneen pysähdyksen (arrest) siihen solusyklin kohtaan, jossa luonnolliset ( innate) mekanismit korjaavat DNA:n ( DNA repair) ennen kuin solu laillistuu jakautumaan.
IP6 varmasti omaa jotain interaktiota DNA:n kanssa, mutta miten se toimii DNA:n korjauksessa, on vieläkin mysteerio. On raportteja, että IP6 sitoutuu DNA-repair- molekyyliin Ku saadakseen aikaan korjausprosessia. sanoi Shamsuddin. Mutta, mikä olennaista, me emme vielä tunne, miten IP6 voi tulla auttamaan terveitä soluja elämään samalla kun se lisää syöpäsolujen tuhoutumista terapiavaikutuksesta.
Shamsuddin ja hänen tiiminsä havaitsivat , miten ihosyövälle alttiissa koehiirissä joille annetiin juomavedessä 2% IP6-liuosta, tuumorien kehittyminen oli selvästi vähemmän todennäköistä kuin kontrolliryhmässä. Vain 23% naistä IP6-liuosta saaneista hiirilajeista sai tuumoreita verrattuna 51%:iin kontrolliryhmässä, joille ei annettu IP6-liuosta. Lisäksi liuosta saaneessä hiiriryhmässä, joka kehitti syövän, oli tuumorimäärä vain puolet siitä mitä kontrollihiirillä.
Samoin Shamsuddin havaitsi, että hiirten saamalla ihovoiteella, jossa oli 4% prosenttista fytiiniä(IP6) ja 1% inositolia, oli myös vaikutuksena vähempien tuumorien kehittyminen. Kun voidetta annettiin yksi tunti ennen UVB-säteilytystä, 62% hiiristä kehitti tuumoreita, mutta kontrolliryhmässä vastaava prosentti oli 76%. Shamsuddinin mukaan löydöt viittaavat siihen, että sekä iholle sivelty että suun kautta nautittu IP6 saattaisi antaa suojaa jonisoivaa säteilyä vastaan.
Jonisoivaa säteilyä on ympäristössä monessa muodossa. Sitä tulee niin luonnon lähteistä kuin ihmisen aiheuttamista lähteistä. Ihmisten altistus jonisoivalle säteilylle tapahtuu useimmiten terapeuttisten tekniikoitten yhteydessä( syövänvastainen radioterapia) tai aurinkokylpyä otettaessa. Astronautit, lentäjät ja lentomatksutajat korkealla lentävissä koneissa altistuvat myös aurinkoperäiselle säteilylle (solar radiation) . Sellaisella säteilyllä on kumulatiivinen vaikutus. Ajan mittaan lisääntyvät syövän kehittymisen mahdollisuudet, sanovat tutkijat. On mahdollista, että niiden henkilöiden, jotka säännönmukaan altistuvat jonisoivalle säteilylle ( kuten lentolinjojen lentäjät, usein matkustavat tai ne jotka käsittelevät radioaktiivista materiaalia), tulisi käyttää profylaktisesti IP6 (fytiiniä) estämään mahdollisia altistuksen pitkäaikaisseuraamuksia, sanoi Shamsuddin.
Shamsuddinin mukaan IP6 voisi antaa suojavaikutusta myös ydinmateriaalia koskevissa asioissa onnettomuuksissa ja muissa insidensseissä. Olisi myös järkevää käyttää fytiiniä ja inositolia varotoimena ydinonnettomuuden sattuessa tai ns dirty bomb tapauksen yhteydessä, sanoi Shamsuddin.
AACR tutkimuksen tehtävänä on estää ja parantaa syöpä. AACR perustettiin 1907 ja se o maailman vanhin ja lajin ammatillinen järjestö joka on omistautunut syöpätutkimukseen. Jäseninä on 26 000 tutkijaa, terveydenhoitoammattilaisia ja syövästä elossa selvinneitä USA.ssa ja yli 70 muussa maassa. Laaja-alaisesti edistetään kaikin tavoin syövän estämistä, diagnosointia i ja hoitoa. AACR vuosikokouksessa on yli 17 000 osallistujaa päivittämässä uusimmat tulokset. Sen julkaisemat lehdet ovat: Cancer Research; Clinical Cancer Research; Molecular Cancer Therapeutics; Molecular Cancer Research; ja Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. CR.
The Agency for Science, Technology and Research, A*STAR, The Genome Institute of Singapore (GIS) etsivät genomitieteen kautta myös uusia ratkaisuja kansanterveyteen. GIS käsittää: Systems Biology, Stem Cell & Developmental Biology, Cancer Biology & Pharmacology, Human Genetics, Infectious Diseases, Genomic Technologies, Computational & Mathematical Biology).
20/04/2009 12:36
Kommentti. Kuten tästä kävi ilmi, inositoli ja IP6 eivät ole mitään ihmelääkkeitä, vaan järkevää perusravintoa. Niitä kyllä on lääkemuodossakin ja terveyskaupoissa vahvan pitoisuuden valmisteina. Mutta olennaista on että niitä on perusruoassa. Täysjyväruoka, myslilaadut, siemenet, jyvät ovat parhaita lähteitä.Toistaiseksi kun täällä Pohjoismaissa ei niin puhuta mitään IP6:sta kuin inositolistakaan, niin kerron ainakin oman fytiiniruokani.
Omatekoiset myslitkin voi konstruoida siten, että kohottaa fytiinin saantiaan.
Koska tavallista kotimaista viljaa käyttävillä on runsaat fytiinilähteet, otan tässä gluteenittoman dieetin fytiinilähteet esiin.
Esim näin.
(Gluteenivapaa fytiinipitoinen aamupala):
(1) Voi sekottaa hieman seuraavista lähteistä:
Kaupan gluteenivapaata mysliä, tattarihiutaleita, tattariimursketta,
Soijajauhoa, Kaakaopulveria, Fibrex kuituhiutaleita, Husk-kuitua.
Tämän voi saada maukkaaksi lisäämällä vähän sokeria ja sitten hyvää kasvisöljyä ja tippa kahvia tai vettä . Sekoitetaan sen verran että massa kokkaroituu.
Jos haluaa tehdä massasta vaikka ”hiekkaleipiä”, voi lisätä leivinjauhetta, kanelia, vaniljaa ja perunajauhoja ja paistaa uunissa kahvileiviksi. Ne ovat tosi hyviä.
(2)Tietysti tavallinen fytiinilähde on tavallinen hernekeitto ja papumuusi.
Sen voi tehdä sokerittomana, jos on esim diabetesongelmia.
(3) Seesamkakku Halva on fytiinipitoista. Yleensäsesamvalmisteet ovat aika makeitakin kakkuja, erittäin hyviä.
(4) Kaikenlaiset siemenet, mantelit ja pähkinät antavat fytiiniä ja niissä taas ei tarvitse olla sokerilisää.
(5) Suklaa ja kaakao antavat fytiiniä.
måndag 20 april 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar