Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

onsdag 20 maj 2009

NF-kB ja fytiini

Mikä on fytiinin (IP6) vaikutus paksunsuolensyöpäsolun tumatranskriptiotekijään NFkB?

LÄHDE: Malgorzata K, Beata Parfiniewicz ewt al. The effect of inositol hexaphosphate on NFkB expression in human colon cancer cells

Suomennosta:
Fytiini (inositolihexacisfosfaatti IP6) on pääasiallinen komponentti vehnänleseen ja palkokasvien kuidussa. Lukuisat tutkjimukset ovat osoittaneet fytiinillä olevan syövänvastaista vaikutusta ja sen takia sen molekulaarisia vaikutusmekanismeja edelleen tutkitaan.
On tehty hypoteesi siitä, että IP6 vaikuttaa syöpään monia eri teitä, esim.
  • moduloimalla solun signaalinjohtamista
  • estämällä solun proliferaatiota ja solun syklin progressiota
  • aktivoimalla apoptoosia
  • indusoimalla solun differentiaatiota.
  • IP6 voi myöskin osallistua nukleaarisiin prosesseihin, siis tuman puolella, ja näihin voi kuulua DNA:n korjaustoimet (DNA repair), transkriptionaalisett säätelyt ja mRNA:n kuljetus.
NF-kB on jäsen transkriptiofaktorien joukossa ja sillä on tärkeä osuus transkriptioihin osallistuvien geenien expression säätelyssä.
On osoitettu, että NF-kB on konstitutiivisti aktivoitunut usean tyypin tuumoreissa, joihin kuuluu myös kolorektaalinen syöpä.

Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida IP6:n vaikutusta niihin geeneihin, jotka koodaavat NF-kB:n alayksiköitä p65 ja p50 ja sen estäjää IkB alfa ihmisen eräässä colonsyöpäsolulinjassa Caco-2. Soluviljelmiin asetettiin eri aikoja eri vahvuisia fytiiniliuoksia. (1, 2.5, 5 mM IP6) . Käytettiin aikoja 1, 6, 12 ja 24 h.
Mitattiin totaali RNA kontrolleista ja IP6- käsitellyistä soluista. Kokeellisesta tiedosta havaittiin muutoksia transkriptioaktiivisuuksissa kontrolleissa ja IP6- käsitelyissä soluissa, mitä tulee p65 ja Ik-Ba tekijöihin.

Inhibiittori Ik-Ba ei ilmentänyt kontrollista poikkeavia muutoksia vasteena 1.0, 2.5, ja 5 mM IP6 inkubaatioille, kun aika oli vain 1 tunti. Jos aika oli 6, 12 tai 24 tuntia, niin 5 mM IP6 inkuboidut solute osoittivat vahvaa lisääntymistä Ik-Ba expressiossa.

p65 transkriptio oli 1 tunnin päästä matalampi niissä soluissa, joita oli inkuboitu 1, 2.5, ja 5 mM IP6 pitoisuuksissa, verrattuna kontrolliin. Ei ollut statistisesti merkittäviä eroja p65 mRNA:n määrissä konsentraation noustessa 1 tunnin altistuksessa.
p65 geenin transkriptionaalisen aktiivisuuden lisääntyminen havaittiin vasteena 5mM IP6 pitoisuuksiin 6 tunnin ja 12 tunnin inkubaatioitten jälkeen.
p65 geeniexpressiossa nähtiin merkitsevä väheneminen , jos soluja oli käsitelty 24 tuntia 2.5 mM ja 5 mM IP6 pitoisuuksissa.

Mutta p50 geenin expressiossa ei tapahtunut mitään määrällisiä muutoksia IP6 käsittelystä kontrolleihin verrattuna.

Korkea-asteinen korrelaatio Ik-Ba ja p65 expressioitten välillä oli havaittavissa.

Ei ollut mitään korrelaatiota Ik-Ba ja p50 kesken, eikä p50 ja p65 transkriptiotasojen kesken.

YHTEENVETO
Löydöt osoittavat että fytiini (IP6) muuntaa p65 ja Ik-Ba geenien ilmenemistä paksunsuolen syöpäsoluissa.

Muutokset Ik-Ba ja p65 tekijöiden transkriptionaalisissa aktiivisuuksissa ovat riippuvaisia IP6 pitoisuuksista ja interaktioajasta. Nämä tulokset viittaavat siihen, että fytiinihappopitoisuudella 5mM on kykyä estää paksunsuolen syöpäsolujen proliferoitumista , mikä välittynee Ik-Ba expression stimuloitumisella mRNA-tasolla.

http://www.science24.com/paper/14659
www.rubicon-net.org/index.php/oe_314/oe.html
20.5.2009 16:46

Inga kommentarer: