Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

torsdag 2 april 2009

Tuman fosfoinositidisykli

Tuman(nucleus) fosfoinositidi (PI) sykli

LÄHDE:MANZOLI L- et al. Nuclear inositol lipid cycle : A new central intermediary in signal transduction

Italialaiset tutkijat kertovat, että fosfolipidien osuus ja erityisesti polyfosfoinositidien osuus solusignaloinnissa on jo 20 vuoden ajalta yksityiskohtia myöten dokumentoitua. Samassa yhteydessä, että fosfoinositidit(PI) sijoittautuvat kalvorakenteisiin, on myös tuma otettava huomioon, koska silläkin on kalvorakenteita, jotka voivat olla kohtia, missä syntetisoituu ja hydrolysoituu näitä PI-johdannaismuotoja. Inositolilipideille (PI) on havaittu entsyymi PLC fosfolipaasi C) aivan spesifiseksi ja sillä on tärkeä osuus inositoli-lipidi- syklissä.
(inositol lipid cycle).

Useasta tunnetusta PLC-entsyymistä isoformityyppi PLC β1 on erityisen tärkeä, koska sen on raportoitu lokalisoituvna tumaan sen lisäksi, että sitä esiintyy plasmakalvossa.
(nuclear localisation; plasma membrane).

Tämän tutkimusryhmän ja muidenkin laboratoriossa on todettu, että useissa solutyypeissä on olemassa autonomista intranukleaarista inositidisykliä, joissa on sekä konventionellejä lipidikinaaseja että PLC. Sekä stimulaatio että inhibitiotutkimuksissa on käynyt ilmi, että juuri tämä tuman PLC β1 on sellainen PLC-isoformi, joka on avainentsyymi mitogeenien aktivoimassa solukasvussa ja myös differentioitumisessa ( erilaistumisessa).

Nämä löydöt ovat kannustaneet tiedemiehiä luonnehtimnaan tarkemmin tätä entsyymiä
(nuclear PLC β1).

Tätä entsyymi-isoformia β1 on tutkittu mahdollisena kohteena syövänvastaisille lääkeaineille ja ( DAG- generaatiotietä) spesifisen proteiinikinaasi C:n tumaan translokaation indusoijana.
PLC β1 geeni on kartoitettu ja sen poistogeenisyys on määritelty.
Eristetyt tumat osoittivat omaavansa sellaisia lipidikinaaseja, jotka pystyivät fosforyloimaan fosfatidyyli-inositolia(PI) ja fosfatidyyli-inositoli-4-fosfaattia (PIP)

(phosphatidylinositol (PI) kinase = PIK ryhmää; tuote PIP ryhmää)

(phosphatidylinositol 4-phosphate (PIP) kinase =PIPK ryhmää; tuote PIP2 ryhmää)

Mutta sellaisen molekyylin synteesi kuin PIP2 (eli phosphatidylinositol 4,5-phosphate) oli selvästi lisääntynyt vain sellaisessa tumafraktiossa ( eräissä Friend soluissa), jotka olivat terminaalisesti erikoistuneet jo kohti punasoluja.

Toisaalta tämän PIP2 lipidimuodon ja PIP muodon pitoisuudet olivat alentuneet sellaisissa tumissa, joita oli stimuloitu kasvamaan insuliinin kaltaisella kasvutekijällä (IGF-1) ( Tämä solutyyppi oli nimeltään Swiss 3T3 fibroblasteja).

Myöhemmin nämä ja muut tutkijat ovat pystyneet osoittamaan koko fosfoinositidisyklin osallistumista kummankin solutyypin tumiin.

Aihepiiri.
Anticancer research.

Avainsanoja:
Inositol ; Lipids ; Phosphoinositide ; Cell differentiation ; Cell proliferation ; Human ; Target Antineoplastic agent

Inga kommentarer: