Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

tisdag 2 juni 2009

IP6 ja NHEJ prosessi, DNA:n DSB korjaus (vielä jatkoa)

Ja sitten kolmas artikkeli:

Toinen PubMed hakulöytö ”DNA repair and IP6” hakuun antaa vastauksen joka koettaa tarkentaa edelliset löydöt.

LÄHDE: Binding of inositol hexakisphosphate (IP6) to Ku but not to DNA-PKcs.

J Biol Chem. 2002 Mar 29;277(13):10756-9. Epub 2002 Jan 30 Norris Comprehensive Cancer Center, Department of Pathology, University of Southern California Keck School of Medicine, Los Angeles, California

NHEJ –tie (nonhomologous DNA end joining) on vastuussa DNA:n sellaisista vaurioista, joissa molemmat säikeet ovat katkenneet ja NHEJ käsittelee suurimmat osat tällaisia DSB- vaurioita, joita tapahtuu multisellulaaristen eukaryosyyttien somaattisissa soluissa.

Aivan välttämättömänä proteiinina tässä NHEJ-tiessä on Ku. Oletetaan, että se on ensimmäinen proteiini, joka kiinnittyy katkenneiden DNA-säikeiden päihin ja saa aikaan että DNA:n kaksoisvaurio korjautuu tätä NHEJ-tietä.

Kun Ku sitoutuu yhteen DNA:n päätyyn , se parantaa toisen DNA:n päätyyn sitoutuvien proteiinien DNA-PK(cs) affiniteettia sitoutua tähän päätyyn .

Muodostuva kompleksi Ku -DNA-PK(cs) complex mainitaan usein DNA-PK-holoentsyymiksi.

Äskettäin ( artikkelit edellä) on osoitettu , että myo-inositoli-hexa-cisfosfaatti (IP6) stimuloi komplementaaristen DNA:n päitten liittymistä soluvapaassa järjestelmässä.

Lisäksi tiedoista on päätelty, että IP6 sitoutuisi DNA-PK(cs): osaan eikä Ku-osaan.

Mutta tässä tutkijat osoittavat selvästi, että IP6 ei assosioidukaan DNA-PK(cs) katalyyttiseen alayksikköön, vaan pikemminkin Ku osaan.

Lisäksi DNA-päätyjen sitoutuminen Ku-tekijään ja IP6 sitoutuminen vaikuttavat olevan toisistaan riippumattomia seikkoja.

Tässä valossa sitten tutkijat keskustelevat mahdollisesta suhteesta IP6- aineenvaihdunnan ja DNA-korjaantumisen kanssa.

Kommenttini. Siis tässä on IP6 osuus tarkemmin varmistamaton, mutta ei ainakaan haitallinen, vaan DNA:n korjaantumista ( kokoonräätälöimistä) NHEJ-tietä edistävä.

http://atlasgeneticsoncology.org/Deep/Images/DoubleStrandBreak3.jpg

Inga kommentarer: