Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

lördag 26 juli 2014

Artikkeli biologisten kaksoiskalvojen dynamiikasta

Flippaasit (siirtävät lipidiä sisäänpäin kalvossa) ,
 floppaasit ( siirtävät lipidiä ulospäin kalvossa),
 skramblaasit (sekoittavat  lipidiasymmetrian)
 http://cshperspectives.cshlp.org/content/3/5/a004671.full

Tässä kalvolipidien  asettumisissa  ja kaksoiskalvoissa tapahtuvan translokoitumisen kuvauksessa on vain vähän  mainittu fosfoinositidejä (PI), sillä ne asettuvat solukalvossa  lähelle sytosolista pintaa, jossa niitä voi sytosoliset kinaasit  modifioida.

Tämä artikkeli on  erittäin valaiseva, sillä se antaa käsityksen fosfoinositidein  erilaisuudesta   kaikkien rakenteellisten ja toiminnallisten lipidien joukossa. Ja samalla  aavistaa, miten suuri ongelma  niistä voi kehittyä, sillä  niiden  solun  kalvon sisäpinnoilta sytosoliin ulottuva PI syklin lenkki osallistuu mineraaliaineenvaihduntaan kinaasien ja fosfataasien  käsittelyssä ja JOS  esim fosfaattiyhdisteet alkavat jäykistyä   solun sisätiloissa, niiillä ei ole ulospääsymahdollisuutta, sillä inositolijärjestelmän ahdas portti solusta ulos on vain muutama  syklin molekyylimuoto ( inositoli ja   IP6) ainakin. - ja tietysti  solun saattaminen apoptoosiin signaaliteitse, mikä myös on  PI- syklin molekyyleistä  riippuvaa. Tietysti mitoottisuuskin "normalisoi" fosfaattipitoisuuksia- liika fosfaatti sinänsä voi  triggeröidä  mitoottisuuden suuntaa.(Rehu, föda, gödsel- vaikutus).

Voi myös  ajatella että solun  sytosolisen pinnan kyllästyminen ylirikastetuilla PIP3  molekyyleillä on epäedullista ja itse asiassa  ns. takaperoinen fosfataasi ja PTEN  ovat avainasemassa, jotta  sykli saadaan taas  dynaamiseen muotoon ja tuottamaan  siganaaliaineita, joiden liikkuvuus on  erittäin nopeaa.
Miltei kaikissa  syövissä  mainitaan ongelma  PTEN. - funktiossa.
 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18767981

Voi olla että solun sisäpinta vuorautuu bulk PIP3:lla niin että  jokin muu molekyyli, jonka pitäisi päästä floppaasilla pois päin jää  soluun, esim kolesteroli ja lisää cancerogeenisyyttä. Kolesterolin alentaminen onkin ollut yksi anticancerogeeninen  tekijä ja membraanikalvojen plastisuutta edistävä.

Kuten tiedetään,  glukoosiaineenvaihdunnan pitäminen kurissa on eduksi PI-syklille, sillä silloin  inositolia ei pääse vuotamaan pois solusta eikä magnesiumia, mitkä molemmat ovat essentiellisti  tarpeen normaalissa  PI-syklissä.  Jos sykli on normaali, Inositolit  rikastuvat   siten, että  tuottuu  (ylätietä) IP6, joka pääsee sitten  adekvaatisti solusta tarvittaessa pois.

Ceramidienkin täytyy hajota sfingosiiniksi  / salvagetie)   tai  fosforyloituvat  SPP tuoteet) ja  rasvahappoaldehydi.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23948264
Keramidien aineenvaihdunnasta tiedetään että K-vitamiini avustaa sfingomyeliinin syntymistä ja D-vitamiini taas suuntaa kataboliaa oikeille raiteille. Tästä  enemmän K-vitamiiniblogissa.




Tällainenkin on havaittu: Abeeta  aiheuttaa neurotoksisen glyserofosfokoliinin kertymistä soluun ja tämä kertymä taas voi häiritä PI-sykliä sekundaarisesti.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24465216
these data provide mechanistic insight into how specific disruptions in phosphocholine second messenger metabolism associated with Alzheimer's disease may trigger larger network-wide disruptions in ceramide and phosphoinositide second messenger biosynthesis and signaling which have been previously implicated in disease progression.
-- Tästä huomaa että AD taudin hoito täytyy räätälöidä kokoon  kuin palapeli, eikä mikään yhden pillerin hoitokaava voi olla koskaan ratkaisuna näinkin  suuren  verkkohäiriön  korjaamisessa.  Mutta ennen kaikkea  on tärkeää hankkia tietoa kalvolipidien  aineenvaihdunnallisesta kartasta.Siinä on monta yksityiskohtaa, joihin voi vaikuttaa. 


Inga kommentarer: