Etiketter

Summa sidvisningar

Sidor

Leta i den här bloggen

fredag 25 juli 2014

Kollega joka leipoo tavallista ruokaleipää kirjoittanut hienon artikkelin

http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kronika/2014/07/Om-surdeg-evidens-och-klinisk-intuition/

Minun leiväntekoni  tai "alternatiivin" tekotapani on tosiaan  aivan päinvastainen.

Ensinnäkin varon tekemästä mitään samankaltaista pitkiä aikoja, koska jokainen pitkäaikaisleivän vastike johtaa jollain tavalla vinoon  voinnissa.

Toiseksi koetan välttää hiivaa ja myös leivinjauhetta  mahdollisuuksien mukaan, että saisin kokonaista fytiiniä (IP6 muotoa) ravinnossa ja toisaalta en  natriumia (Na+)  liikaa  ja muita  verenpaineeseen vaikuttavia inkredienssejä, jota soodasta tulee.

Kolmanneksi ostan joskus valmiin leivän sellaiselta firmalta, jonka leivästä ei ole tullut hankaluuksia esim yhden viikon käytön yhteydessä- mutta korkeintaan käytän yhden viikon sellaista leipää ja sitten pidän taukoa ja vaihdan johonkin toiseen  alternatiiviin.  Tuollaiset   hyvät leivät kuten gluteeniton quinoaleipä Sport, on myös hintavaa verrattuna tavalliseen ruokaleipään, joka on samaa painoa. .Mutta oikein hyvää.

Välillä teen  niitä vohveleita, joihin ei tarvitse niin hiivaa kuin  natriumbikarbonaattiakaan.

Sitten  voi käyttää tavallisia riisikeksejä ja proteiiniksi  käyttää jotain lihaa tai tuorejuustoa tai munaa.

Silloin tällöin  kuten tänään katson jonkin  makean tuotteen, joka antaa  samalla koko  päivän energian: tänään olen nauttinut  Dark et Delicious Almondy  Swedish Tårta kakun, jossa on 440 g  materiaalia ja sen energia on  korkea   440 kcal/ 100 g,  siis  saan tästä korkea-energistä  ruokaa,  1848 kcal.   tälle vuorokaudelle, joten ei tarvitse pinnistää mitään erityistä muuta  ruokalistaa.  Helteen takia voi sitten  keskittyä siihen nesteeseen.
Kakussa on  hyvän maun lisäksi  4,2 x11 g proteiinia,  46,2 g. Hiilihydraattia  30 x 4,2 = 126 g ja rasvaa  4,2 x 30 g  126 g. 
Tällaisen rasvavoittoisen päivän  silloin tällöin  pidän joskus vastapainona   vähärasvaisille päiville.
Rasvassa on myös  kaakaovoita, kasvisrasvoja.  manteleita, ym korkea-energistä. . ja  varmasti inositoliyhdisteitä.  Korkea energia  auttaa myös  näin kuumalla että glykogeenin muodostus sitoo nestettäkin paremmin kehoon.

Tällaisen  sallin silloin tällöin, sillä  siihenkin kuuluu  aineita, joita  pitäisi  käyttää vain vähän:  biogeenisistä amineista rikkaita aineksia, kuten suklaa.  Mutta suklaa toisaalta antaa magnesiumia ja kaliumia, joista  minulla on   vuosien varrella (trendi)  näyttänyt olevan taipumusta   vajeeseen,. pitoisuuksien alakanttiin.

Yksinkertainen perusleipä on myös riisipannukakku.
Ensin keitän kattilallisen riisiä ja sitten  sekoitan  keitettyyn riisiin   10:1 , pinen osan  vähän maissijauhoa, keltaista polentaa.  Sitten  mutama kanamuna taikinaan  ja öljyä ja hieman suolaa ja paistan uunissa piirakaksi. Se on hyvää. Sitä söin alkuvuodet kun aloitin pitää keliakiadieettiä 1981.
 Jos  sietää laktoosia ja maitoa, voi taikinaan laittaa ns. laktoositonta maitoa myös. Jos sietää tavallista sokeria , voi  pannukakun päälle ripotella sokeria Aluksi voi olla  sokerin sietokin heikkoa.

Yhteenveto:
 Tässä  olen kuvannut  gluteenitonta, ( ilman kauraa, ilman vehnätärkkelystä) valmistettua leipää, jossa on fytiinipitoisuus korkea,   eli fytaaseja sisältävää hiivaa en ole käyttänyt,
ja natriumpitoisuus matala ( leivinjauheen välttö). 
Myös ruokasuolapitoisuuden katson mahdollisimman vähäiseksi, mutta en olemattomaksi.
Päivitys 3.2. 2015








Inga kommentarer: