http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Kultur/Kronika/2014/07/Om-surdeg-evidens-och-klinisk-intuition/
Minun leiväntekoni tai "alternatiivin" tekotapani on tosiaan aivan päinvastainen.
Ensinnäkin varon tekemästä mitään samankaltaista pitkiä aikoja, koska jokainen pitkäaikaisleivän vastike johtaa jollain tavalla vinoon voinnissa.
Toiseksi koetan välttää hiivaa ja myös leivinjauhetta mahdollisuuksien mukaan, että saisin kokonaista fytiiniä (IP6 muotoa) ravinnossa ja toisaalta en natriumia (Na+) liikaa ja muita verenpaineeseen vaikuttavia inkredienssejä, jota soodasta tulee.
Kolmanneksi ostan joskus valmiin leivän sellaiselta firmalta, jonka leivästä ei ole tullut hankaluuksia esim yhden viikon käytön yhteydessä- mutta korkeintaan käytän yhden viikon sellaista leipää ja sitten pidän taukoa ja vaihdan johonkin toiseen alternatiiviin. Tuollaiset hyvät leivät kuten gluteeniton quinoaleipä Sport, on myös hintavaa verrattuna tavalliseen ruokaleipään, joka on samaa painoa. .Mutta oikein hyvää.
Välillä teen niitä vohveleita, joihin ei tarvitse niin hiivaa kuin natriumbikarbonaattiakaan.
Sitten voi käyttää tavallisia riisikeksejä ja proteiiniksi käyttää jotain lihaa tai tuorejuustoa tai munaa.
Silloin tällöin kuten tänään katson jonkin makean tuotteen, joka antaa samalla koko päivän energian: tänään olen nauttinut Dark et Delicious Almondy Swedish Tårta kakun, jossa on 440 g materiaalia ja sen energia on korkea 440 kcal/ 100 g, siis saan tästä korkea-energistä ruokaa, 1848 kcal. tälle vuorokaudelle, joten ei tarvitse pinnistää mitään erityistä muuta ruokalistaa. Helteen takia voi sitten keskittyä siihen nesteeseen.
Kakussa on hyvän maun lisäksi 4,2 x11 g proteiinia, 46,2 g. Hiilihydraattia 30 x 4,2 = 126 g ja rasvaa 4,2 x 30 g 126 g.
Tällaisen rasvavoittoisen päivän silloin tällöin pidän joskus vastapainona vähärasvaisille päiville.
Rasvassa on myös kaakaovoita, kasvisrasvoja. manteleita, ym korkea-energistä. . ja varmasti inositoliyhdisteitä. Korkea energia auttaa myös näin kuumalla että glykogeenin muodostus sitoo nestettäkin paremmin kehoon.
Tällaisen sallin silloin tällöin, sillä siihenkin kuuluu aineita, joita pitäisi käyttää vain vähän: biogeenisistä amineista rikkaita aineksia, kuten suklaa. Mutta suklaa toisaalta antaa magnesiumia ja kaliumia, joista minulla on vuosien varrella (trendi) näyttänyt olevan taipumusta vajeeseen,. pitoisuuksien alakanttiin.
Yksinkertainen perusleipä on myös riisipannukakku.
Ensin keitän kattilallisen riisiä ja sitten sekoitan keitettyyn riisiin 10:1 , pinen osan vähän maissijauhoa, keltaista polentaa. Sitten mutama kanamuna taikinaan ja öljyä ja hieman suolaa ja paistan uunissa piirakaksi. Se on hyvää. Sitä söin alkuvuodet kun aloitin pitää keliakiadieettiä 1981.
Jos sietää laktoosia ja maitoa, voi taikinaan laittaa ns. laktoositonta maitoa myös. Jos sietää tavallista sokeria , voi pannukakun päälle ripotella sokeria Aluksi voi olla sokerin sietokin heikkoa.
Yhteenveto:
Tässä olen kuvannut gluteenitonta, ( ilman kauraa, ilman vehnätärkkelystä) valmistettua leipää, jossa on fytiinipitoisuus korkea, eli fytaaseja sisältävää hiivaa en ole käyttänyt,
ja natriumpitoisuus matala ( leivinjauheen välttö).
Myös ruokasuolapitoisuuden katson mahdollisimman vähäiseksi, mutta en olemattomaksi.
Päivitys 3.2. 2015
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar